Historien bakom en bild

By February 8, 2016Historier ifrån förr

Du ser bilden, men inte vägen dig.

Vägen går genom en tät och söt ridå av dansk röka.

Vad menar du, klart att jag ser bilden. Jo vad jag menar är att bakom varje bild finns en historia. Ibland kan denna historian nästan vara mer intressant än själva bilden.

År 2012 hade jag fått jobbet att åka till Danmark och fotografera de tre första etapperna av den legendariska cykeltävlingen Giro´d Italia. För det var just så att de tre första etapperna skulle hållas i Danmark, efter dessa tre etapper flyttade tävlingen hem till Italien igen. Nog om detta, jag packade bilen, kameror, gravid fru och kläder och tog båten till Danmark. Vi installerade oss på hotellet där vi skulle bo närmsta dagarna.

Min vilja att ta min egen väg, går även igen i mitt foto, så när det var 5 maj och den första etappen skulle starta så ville jag få en bild ur ett lite annat perspektiv. Hur skulle jag lyckas med detta, jag letade efter fasta föremål som man kunde klättra upp i, eller höga hus man kunde stå ovan. Lyktstolpar, träd och liknande gick bort då den danska polisen hårdbevakade dessa. Detta var lite innan “drönare” hade fått det genomslag de idag har, så detta var då inte heller ett alternativ.

Jag ser ett öppet fönster i ett litet hus, det är en liten villa som ligger precis intill vägen där loppen går, fönstret är på tredje våningen med perfekt utsikt mot en av de första skarpa kurvorna på etappen.Vet inte hur jag kommer på idén, men jag tänker dit upp skall jag. Jag säger till min svenska vän Christer att vi går till huset och frågar om vi får gå upp (i mitt huvud känner jag redan då hur konstig detta kan komma att bli) men en upplevelse är alltid en upplevelse.

Vi går fram till huset, jag knackar på dörren. En kvinna öppnar och säger hej på danska (jag kan inte ett ord danska) jag förklarar att jag är fotograf och frågar om vi kan få gå upp på deras övervåning och fotografera genom det öppna fönstret, får en lätt förvånad min till svar och ett ja.

Vi går in i huset, det är en smal hall som leder fram till en korsning där man kan komma till ett kök eller en trappa upp, tittar snabbt in i köket samtidigt som en mjuk rök och en söt doft slår emot mig… Kvinnan säger att det är bara att gå upp (eller något liknande, jag kan ju inte danska men hon pekar på trappan upp), vi går upp och kommer i trappans sväng fram till ett litet rum, en riktigt “gaminghåla” ja ett litet rum, med flera datorer, burkar av Jolt cola och annan energidryck, helt mekaniska tangentbord och givetvis fördragna gardiner. Vi kliver snabbt uppfört resterande delen av trappan för att komma till ett litet rum med en säng och lite konstiga bilder på väggarna, jag kommer idag inte i håg vad det var för bilder, minns bara att jag tänkte att de här är ju konstigt.

Det är här det öppna fönstret finns, det är perfekt vy, jag och Christer turas om att skjuta ut genom fönstret (att ta bilder ifrån fönstren). Omslagsbilden till detta inlägget är ett av resultaten ifrån detta lilla rum.

När vi sedan skall gå ner så hittar vi inte någon i huset (för att tacka) det enda som finns kvar är en tät söt rök som ligger kvar i huset och biter sig kvar i näsan.

Fler bilder ifrån Giro´d Itala (samma etapp)

Leave a Reply