Lär dig ta bättre familjefoton

By August 18, 2017Tips & Trix

Lär dig ta bättre familjefoton. Fånga de små stunderna, skapa grunden till fina fotoalbum.

Jag kan lova att någon person, någon gång under tiden ni väntade barn sa “ta nu vara på de första veckorna” visst skall vi de, men vips så var den lilla nyfödda skatten 3månader. Tiden bara flyger iväg.

Självklart vill jag som yrkesfotograf att barnfamiljer skall ta hjälp av mig, låta mig fånga deras nya familjemedlem, eller kanske skapa lite magiska ettårsbilder. Men jag förstår också att man vill ta bilder, nästan varje dag, för att på ett bra sätt få bilder från varje vecka. Det händer ju så mycket på en vecka.

Lär dig ta bättre bilder på din familj, ert nya barn eller kanske varandra.

Vilka är mina bästa tips.

  • Den bästa kameran är den du har med dig och kan använda. Vad menar jag med det, man behöver inte köpa en dyr systemkamera för att ta bättre bilder. Det viktigaste är att du har med dig kamera och vet hur du skall hantera den. För att fånga första gången barnet rullar, eller kanske de första stegen så gäller det att ha rätt inställningar.
  • Komposition, kolla vad som är i bakgrunden. Du har precis tagit en vacker bild, första gången er lilla skatt sätter sig upp, och tittar med sina stora glada ögon. Du är jättenöjd och tänker den här bilden är den bästa jag tagit. Så tittar du en gång till och ser att en tredjedel in i bilden så kommer ett vitt stolsben ifrån Ikeas barnstol… Den känslan. Slipp detta, innan du tar bilden kolla noga i sökaren och se efter så att inte är några “störande” saker i bilden.
  • Nappen. Det är lite sött med några bilder med napp, men bara några sedan vill du nog ta bilder utan napp. Montera på tex en liten figur uppe på kameran, så att barnet får kontakt med kameran.
  • Välj kläder i “lugna” färger. För att skapa bilder med en skön känsla är färger viktigt, välj neutrala balanserade färger.
  • Ljuset är allt. Skippa blixten, De vackraste bilderna kommer du troligtvis fånga i närheten av ett fönster. Dagsljus från ett fönster ger vanligtvis ett mjukt och fint ljus (du gör det enklare för dig själv om du undviker att fotografera i direkt solljus). Sol är jättefint, men det kommer att ge partier som bliv väldigt ljusa (där solen lyser) och djupa skuggor där solen inte lyser. Ofta vill man inte ljussätta ett barn på detta sätt. Visst så kan man använda blixt, men det kräver mer arbete att kontrollera ljuset från en kamerablixt.

Vill du lära dig mer om fotografering, lära dig kontrollera din systemkamera, ta din fotografering till en ny nivå. Då är du varmt välkommen att titta in på Amplifyworkshops, under det namnet har jag workshops inom fotografi och bildbehandling. Ett enkelt sätt att ge kreativiteten och din tekniska utveckling en boost.

Leave a Reply